Lohjennut tai musta hammas?–Hymy kuntoon hammaskruunulla

Lohjennut tai musta hammas?–Hymy kuntoon hammaskruunulla

Hammaskruunuja käytetään eri tarkoituksiin hampaan kunnosta riippuen. Niitä voidaan käyttää suojaamaan heikkoja hampaita murtumiselta tai pitämään yhdessä halkeilevia hampaita. Kruunut korvaavat myös puuttuvat hampaat peittämällä hammasimplantteja tai ankkuroimalla hammassiltoja. 

Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin hammaskruunuista sekä siitä, milloin ja miten niitä käytetään.

implanttikruunu yksilöllisellä titaanijatkeella.

Mikä on hammaskruunu?

Healthdirectin artikkelissa kuvataan hyvin:

”Hammaskruunu on hampaan peite, joka voi parantaa karieksen vahingoittamaa tai rikkoutuneen hampaan ulkonäköä ja tehkee siitä vahvemman ja kestävämmän. Kruunut valmistetaan yleensä posliinista, keramiikasta, lasista tai metallista.”

Hammaskruunu on siis hampaan muotoinen ”korkki”, joka asetetaan heikentyneen tai vaurioituneen hampaan päälle hampaan ulkonäön, lujuuden ja toiminnan parantamiseksi. Hammaskruunuja käytetään myös paikkaamaan puuttuvat hampaat esim. hammasimplantteihin kiinnitettynä.

Hammaskruunu materiaalit

Tyypillisimmät materiaalit hammaskruunuissa ovat keraamisia, metallokeraamisia ja täysmetallisia. Erittelemme näiden eri materiaalien ominaisuudet:

Keraaminen hammaskruunu

Yleisimmin Hammassammolla käytetään hammaskruunuissa keraamisia materiaaleja.

 • joko lasikeramia-kruunuja kuten e.max tai zirkoniakruunuja.

Keraamisten materiaalien suurin etu on hyvä estetiikka, sillä ne pystyvät jäljittelemään parhaiten hampaan luonnollista väriä ja rakennetta. Koko materiaali läpäisee valoa, kuten oma hammasluukin.  Esteettisen alueen hampaissa vähintään näkyvä pinta kerrostetaan maasälpäposliinilla, jolloin hampaaseen saadaan todellisemman näköinen kerrostus, värivaihtelu, kuulto, kiilto ja muoto.

Metallokeraaminen hammaskruunu

Metallirunkoisissa hammaskruunuissa runko kerrostetaan posliinilla kauttaaltaan.

Myös metallokeraamisista kruunuista saadaan esteettinen kaunis lopputulos, mutta se on huomattavasti työläämpää tumman rungon vuoksi.

Metallirunkoinen hammaskruunu on myös kalliimpi verrattuna keraamiseen hammaskruunuun.  Metallokeraaminen vaihtoehto on kuitenkin tietyissä tilanteissa käytännöllisesti kannattavampi ratkaisu, esim. jos hammaspilarin hionnat ovat haastavat tai hyvin syvällä gingivaalisesti eli ikenessä.

Täysmetallinen hammaskruunu

Täysmetallisilla hammaskruunuilla tarkoitetaan yleensä kultakruunuja. Kultakruunut ovat nimensä mukaisesti täyskultaa ja nämä ovat hinnaltaan kalleimmat. Kulta on materiaalina hyvä etenkin purentapinnalla, sillä se on rakenteeltaan pehmeää ja muotoutuu ajan kanssa luonnollisesti.

Milloin hampaaseen laitetaan kruunu?

The dentistsin artikkelissa kirjoitetaan hyvin:

”Hammas voi tarvita kruunun monista eri syistä. Koska hammaskruunu korvaa hampaan kiilteen, yleinen vastaus tähän kysymykseen on, että hammas tarvitsee kruunun, kun hammaskiille ei enää täytä tehtäväänsä. Emali on ihmiskehon kovin aine, joka on suunniteltu kestämään hampaihimme syömisen ja juomisen aikana kohdistuvia lämpö-, kemiallisia ja mekaanisia rasituksia. Valitettavasti se ei kuitenkaan ole voittamaton. Emali on herkkä halkeilulle, happoeroosiolle ja rappeutumiselle (onteloille). Kaikki nämä voivat johtaa kruunun tarpeeseen.”

Kruunu asetetaan hampaaseen silloin, kun hammas on vakavasti vaurioitunut tai heikentynyt esim. karieksen, trauman tai kulumisen vuoksi. Kruunu toimii suojana, joka peittää hampaan koko näkyvän osan ienrajasta ylöspäin. Tämä auttaa antamaan hampaalle lisävoimaa ja tukea samalla kun se palauttaa hampaan luonnollisen ulkonäön. Lisäksi kruunuilla voidaan täyttää hammasrivin puuttuvat aukot.

Kauanko hammaskruunu kestää?

Hammaskruunun käyttöikä voi vaihdella useiden tekijöiden mukaan, kuten käytetystä materiaalista, sen kulumisesta sekä suuhygieniasta. Säännöllinen harjaus ja hammaslangan käyttö ovat ratkaisevan tärkeitä kruunun pitkäikäisyyden ylläpitämisessä.

Hammaskruunut kestävät keskimäärin 10-15 vuotta. Asianmukaisella hoidolla ja huollolla tietyntyyppiset kruunut voivat kuitenkin kestää jopa 25 vuotta tai enemmän.

Miten hammaskruunu kiinnitetään?

Hammaskruunun kiinnittäminen koostuu useista vaiheista, jotka kokenut hammaslääkäri suorittaa huolellisesti. 

 1. Ensimmäinen vaihe hammaskruunun kiinnittämisessä on hoidon suunnittelu.
 2. Tämän jälkeen vuorossa on hampaan valmistelu. Tämä tarkoittaa kaikkien reikien tai vaurioiden poistamista hampaasta, jotta uuden kruunun kiinnittäminen on turvallista. Mikäli hammaskruunu kiinnitetään implanttiin, tehdään siihen liittyvät toimenpiteet, kuten mahdollisen hampaan poisto ja titaaniruuvin laitto. Implantin laitossa huomioidaan aina paranemisaika.
 3. Seuraavaksi hammaslääkäri ottaa hampaista jäljennökset varmistaakseen, että uusi kruunu sopii suuhun täydellisesti. Tässä vaiheessa suuhun laitetaan yleensä myös väliaikainen kruunu.
 4. Jos hammaskruunu jyrsitään laboratoriojyrsimellä, hampaasta otetaan digitaaliset 3D-jäljennökset, joiden mukaan hammas valmistetaan. Lisää hammassampolla käytetystä jyrsimestä pääset lukemaan täältä.
 5. Mikäli jyrsinntä ei ole käytössä, jäljennökset lähetetään laboratorioon, jossa räätälöity kruunu rakennetaan.
 6. Kun mittatilaustyönä valmistettu hammaskruunu on valmis, se sementoidaan paikoilleen.
 7. Viimeisimpänä huolehditaan hyvästä kotihoidosta ja suuhygieniasta!

Hammaskruunu hinta

Useita ihmisiä mietityttää tämän toimenpiteen kustannukset, joten erittelemme ne tekijät, jotka vaikuttavat hammaskruunun hintaan.

Hammaskruunun hinta voi vaihdella useiden tekijöiden mukaan, mukaan lukien 

 • Mahdolliset lisähoidot: Ennen hammaskruunun laittoa tehtävät lisähoidot voivat tuoda lisäkuluja. Lisähoitoja on esimerkiksi hampaan valmistavat paikkaukset ja implantin laitto.
 • Käytetty materiaali: Keraamiset hammaskruunut ovat yleensä ottaen edullisimpia.
 • Hammaslääkärisi kokemus: Juuri valmistuneet, hammaskruunujen tekoa harjoittelevat hammaslääkärit voivat pyytää työlleen huokeampaa hintaa. Kokeneen hammaslääkärin tekemänä saatat maksaa hammaskruunusta enemmän, mutta kokemus näkyy usein myös laadussa.

Hammaskruunun hinnat Hammassampolta alkaen 349 €

Tarkempaa hinta-arviota voit kysyä suoraa Hammassampolta. Yhteyistiedot löydät täältä.

Hammaskruunu kela-korvaus

Hammaskruunu on yksi suosituimmista hammaslääkäritoimenpiteistä Suomessa. 

Hammaskruunu voi olla myös kallis toimenpide, mutta Kela-korvaus helpottaa huomattavasti hoitoon liittyviä kustannuksia.

Kelan sivuilta voit lukea lisää ja hakea korvausta.

Juurihoidettu hammas lohkesi -mitä teen?

Hammassampon artikkelista lainattua:

”Oma vioittunut, tummunut tai lohjennut hammas voidaan korvata helposti proteettisella kruunulla. Restaurointia tarvitsevia hampaita ollessa useita vierekkäin, voidaan kruunut kytkeä yhteen hammassillaksi”

Kun juurihoidettu hammas lohkeaa, on tärkeää hoitaa hammas kuntoon pikimmiten. 

Ammattitaitoinen hammaslääkäri osaa tarkistaa tilanteen ja neuvoa järkevimmän hoitovaihtoehdon.
Verywellhealthin artikkelissa neuvotaan hyvin, milloin muovipaikkauksen tilalle kannattaa harkita hammaskruunua: Siinä tilanteessa, kun hampaassa on niin suuri paikka, että se on kooltaan suurempi kuin luonnollinen jäljellä oleva hammas.

Miksi hammas lohkeaa?

Hampaiden halkeama on yleinen hammasvaurio, joka voi johtua useista syistä. 

Yleisimpiä syitä hampaiden lohkeamiselle:

 • Huono suuhygienia: huonot suuhygieniatottumukset voivat johtaa hampaan kiillekerroksen rappeutumiseen ja eroosioon.
 • Reikiintyminen: Mitä suurempi reikä hampaassa on, sitä heikompi hammas on.
 • Trauma: Hammas voi lohjeta esimerkiksi kolahtaessaan johonkin kaatuessa tai pallon lentäessä suuhun koripallopelissä.
 • Paikan lohkeaminen: Aiemmin paikatut hampaat eivät ole niin kestäviä, kuin ehjät, joten paikat voivat haljeta esim. kovaa ruokaa purtaessa.
 • Kuormitus: Hampaiden säännöllinen narskuttelu tai yhteenpuristaminen voi kuormittaa ja heikentää hampaita.
 • Altistuminen äärimmäisille lämpötiloille

Miten korvata puuttuva hammas?

Mikäli hammas lohkeaa niin, että se täytyy poistaa, on tärkeää korvata puuttuva hammas mahdollisimman pian uusien hammasongelmien, kuten iensairauksien, luukadon tai hampaiden siirtymisen ehkäisemiseksi. 

Puuttuvan hampaan korvaamiseen on olemassa useita vaihtoehtoja:

 • Yleisin ratkaisu puuttuvan hampaan korvaamiseen on hammasimplanttien käyttö. Tällä tarkoitetaan pienen metallipylvään asentamista leukaluuhun, joka toimii korvaavan hampaan ankkurina. Tähän kiinnitetään hammaskruunu, joka ei juuri omista muista hampaista ulkoisesti eroa. Implantteja suositellaan usein, sillä sen lisäksi, että ne näyttävät luonnollisilta, ne myös tuntuvat siltä.
 • Toinen vaihtoehto puuttuvan hampaan korvaamiseen on käyttää siltoja tai osittaisia proteeseja. Silta käyttää viereisiä hampaita ankkureina pitääkseen paikoillaan keinotekoista hammasta, joka täyttää katkenneen hampaan jättämän raon.

Milloin hammasta ei voi korjata?

Yleisimmät syyt, jolloin hammas joudutaan poistamaan:

 • Jos hampaasta on menetetty syystä tai toisesta merkittävä osa, eikä jäljellä ole enää riittävästi hammasta tukemaan paikkausta tai hammaskruunun kiinnitystä
 • Hampaiden ylikuormitus tai kohdistusongelmat: Jos suussa ei ole tarpeeksi tilaa kaikille hampaille, ne voivat ajan mittaan mennä vinoon. Esteettisen ongelman lisäksi tämä voi aiheuttaa virhepurentaa ja sitä kautta vaikeuttaa ruoan pureskelua ja jopa puhumistakin.
 • Joissakin tapauksissa infektio on päässyt kehittymään syvälle hampaan tai ympäröivän ikenen sisälle ja mikäli juurihoito ei tähän tilanteeseen auta, hammas täytyy poistaa.

Kuollut hammas oireet

Kuollut hammas voi aiheuttaa voimakastaa kipua ja epämukavuutta, ja se voi myös johtaa vakavampiin suun terveysongelmiin, jos se jätetään hoitamatta. Kuolleen hampaan huomiotta jättäminen voi johtaa muunmuassa parodontaaliin tai ikenien paiseisiin.

Kun puhutaan kuolleesta hampaasta, hampaan sisällä oleva hermo on vaurioitunut tai tulehtunut. Tämä johtuu tyypillisesti hampaan reikiintymisestä tai traumasta. 

Yksi huomattavimmista kuolleiden hampaiden oireista on värinmuutos. Kuollut hammas voi näyttää mustalta, harmaalta tai keltaiselta verrattuna viereisiin hampaisiin. 

Muita kuolleen hampaan oireita ovat voimakas kipu, herkkyys kuumille ja kylmille lämpötiloille sekä pahanhajuinen hengitys. 

Joissakin tapauksissa kuolleeseen hampaaseen ei välttämättä liity kipua tai epämukavuutta; Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se pitäisi jättää huomiotta.

Jos sinulla on jokin näistä oireista, on hyvä käydä tarkistuttamassa tilanne hammaslääkärin vastaanotolla mahdollisimman pian.

Musta hammas -usein kysytyt kysymykset:

Mitä jos hampaassa on mustaa?

Jos huomaat suussasi mustuneen hampaan, on tärkeää hakeutua hammaslääkäriin. Ongelman huomiotta jättäminen voi pahentaa sitä ja johtaa vakavempiin komplikaatioihin, kuten infektioon tai hampaiden menetykseen. 

Värimuutosten syystä riippuen hammaslääkärisi ehdottaa hoitovaihtoehtoja, kuten paikkausta, juurihoitoa tai hammaskruunuja. On tärkeää noudattaa näitä suosituksia sekä ylläpitää hyviä suuhygieniakäytäntöjä.Tummentuneiden hampaiden esteettisiä haittoja voidaan korjata myös hammaslaminaatilta. Lisää hammaslaminaatista voit lukea täältä.

Miksi hammas menee mustaksi?

Värimuutoksiet voivat johtua useista syistä, mutta tyypillisimmät niistä on trauma ja hampaan reikiintyminen.

 • Trauma voi johtua loukkaantumisesta tai onnettomuudesta, jossa hampaan sisällä olevat verisuonet vaurioituvat, mikä aiheuttaa hampaan tummumista ajan myötä. 
 • Hammas voi myös tummua karieksen vuoksi, kun suussa olevat bakteerit tuottavat happoa, joka syö vähitellen hampaan kiillettä ja muuttaa sen mustaksi. 

Yksi syy mustuneelle hampaalle on juurihoito: juurihoito voi vahingoittaa ympäröiviä kudoksia ja hermoja, mikä johtaa hampaan värin muuttumiseen. Myös jotkut lääkkeet voivat värjätä hampaita.

Näkyykö kuollut hammas Röntgenissä?

Kuollut hammas viittaa hampaan, joka on menettänyt elintärkeän verenkiertonsa ja hermotoimintansa.

Monet ihmiset ihmettelevät, voidaanko kuollut hammas nähdä röntgenkuvan läpi. Vastaus on kyllä, se näkyy röntgenkuvassa. Kun hammaslääkäri ottaa hampaistasi röntgenkuvan, hän etsii merkkejä reikiintymisestä tai hampaan pohjarakenteen vaurioista. Tapauksissa, joissa hampaan sisällä oleva hermo on kuollut, ei välttämättä ole muita näkyviä oireita kuin hampaan värinmuutos tai tummuminen.

Onko poistettu hammas pakko korvata?

Vastaus riippuu useista tekijöistä, kuten iästä, puuttuvan hampaan sijainnista ja yleisestä suun terveydentilasta. Joissakin tapauksissa poistetun hampaan korvaaminen ei välttämättä ole välttämätöntä tai kiireellistä. On kuitenkin suositeltavaa kääntyä hammaslääkärin puoleen, joka voi antaa henkilökohtaista neuvontaa yksilöllisten olosuhteiden mukaan.

Puuttuvat hampaat voivat aiheuttaa useita ongelmia, kuten vaikeuksia pureskella ruokaa oikein. Pitkän aikavälin vaikutukset on myös hyvä huomioida: puuttuva hammas voi aiheuttaa luukatoa muiden hampaiden siirtymistä.

Lähteet

Hammassampo (Hammaslaboratorio, yhteystiedot, hammaslaminaatit)

Verywllhealth

Healthdirect

Webmd

TheDentists

Kela