Hammaslaminaatit  – Hinta ja 7 tärkeintä asiaa

Hammaslaminaatit  – Hinta ja 7 tärkeintä asiaa

Hammaslaminaatti on hampaan etupuolelle tuleva ohut kuori, joka valmistetaan hampaanvärisestä materiaalista yksilöllisen tarpeen mukaan. Laminaatti on materiaaliltaan yleensä keraaminen.

Hammaslaminaatit ovat kokemusten mukaan miellyttävä hoitomuoto niille, jotka haluavat saavuttaa hampaidensa luonnollisen kauneuden helposti ja vaivattomasti.

7 tärkeintä asiaa mitä sinun täytyy tietää 

1. Mitä hammaslaminaatti tarkoittaa?

Mitä hammaslaminaatti tarkoittaa
Mitä hammaslaminaatti tarkoittaa

”Etualueen näkyvien hampaiden estetiikkaa, väriä ja muotoa, korjataan kruunujen lisäksi keraamisilla laminaateilla. Laminaatti on keraaminen kuori, joka kiinnittyy hampaan näkyvään pintaan.” (lainattu artikkelista Hammaslaboratoriopalvelut https://hammassampo.fi/hammaslaboratorio/

Hammaslaminaatti on ohut, yleensä keraaminen kuori, jolla korjataan oman hampaan väriä, muotoa tai asentovirhettä, tai tarvittaessa kaikkia näitä. Yleisimmin käytetty materiaali hammaslaminaateissa on e.max lasikeramia sekä kerrostettava posliinikeramia.

Hammaslaminaatti valmistetaan yleensä joko perinteisesti lääkärin ottamalle silikonijäljennökselle, tai digitaalisesti lääkärin ottamalle intraoraliskannaukselle. Molemmilla tavoilla viimeistely tehdään hammaslaboratoriossa.

Hammaslaminaatti voidaan valmistaa myös digitaalisesti hammaslääkärin klinikalla, jolloin hammaslääkäri suunnittelee laminaatin digitaalisesti ja jyrsii sen klinikan omalla 3D jyrsimellä.

Molemmilla tavoilla -sekä laboratoriossa että klinikalla, oikein tehtynä voidaan päästä hyvään lopputulokseen. Perusmateriaali on näissä yleensä sama, mutta käytäntö on kuitenkin osoittanut, että valmistustavoissa, viimeistelyssä ja näin ollen lopputuloksessa voi olla merkittäviäkin eroja.

2. Hammaslaminaatin hinta

Hammaslaminaatit hinta
Hammaslaminaatit hinta

Hammaslaminaattia suunnitellessa on hyvä selvittää valmistustapojen erot ja niiden kustannusvaikutukset.

Kannattaa miettiä, säästääkö hieman rahaa ja valitsee klinikalla valmistetun hammaslaminaatin, vai satsaako näkyvimpiin hampaisiin hieman enemmän ja pyytää lääkäriä tilaamaan työn hammaslaboratoriosta.

Klinikalla tehdyn hammaslaminaatin hinta pitäisi olla asiakkaalle huomattavasti edullisempi, mutta tätä se ei valitettavasti välttämättä aina ole.

Hammassammon listahinta itse hammaslaminaatille on 340 euroa, mikä pitää sisällään valmiin keraamisen laminaatin lääkärin ottamalle jäljennökselle ja henkilökohtaisen värin ja muodon määrityksen hammaslaboratoriossa.

3. Miten hammaslaminaatit kiinnitetään

Miten hammaslaminaatit kiinnitetään
Miten hammaslaminaatit kiinnitetään

Hammaslaminaatti kiinnitetään hammaslääkärin vastaanotolla sementillä, joita on eri sävyjä ja peittävyysasteita. Sementti on käytännössä suun sisäiseen käyttöön valmistettua kaksikomponenttiliimaa, joka kovettuu valolla ja kemiallisesti.

4. Hampaiden laminointi virossa tai muissa maissa

Hammaslaminaatin voi saada huomattavasti edullisemmin halvemman työvoiman maissa, kuten virossa tai itäeuroopasta, esim. bulgariasta.

Mikäli päätät hankkia laminaattihoidon hinta edellä kotimaan ulkopuolelta, kannattaa etukäteen varmistaa käytetty materiaali ja myös se, että työllä on hyvä takuu.

  •  Materiaalin tulisi olla CE-hyväksytty suun pitkäaikaiseen käyttöön

Työkustannuksissa on hintaeroja, mutta yllättävän usein ns. halvemmissa maissa käytettyjen laadukkaiden hammaslaminaatin osien ja materiaalien hinnat eivät loppujen lopuksi eroa loppukustannukseltaan merkittävästi Suomen hinnoista. Varsinkin jos asiakas haluaa yhtä laadukkaan lopputuloksen, mitä Suomalaisesta hammaslaboratoriosta saa. Laatu maksaa aina.

Laadukkaat, yleisesti käytössä olevat hammasmateriaalit (esim. E.max lasikeramia ) ovat kansainvälisesti laajalti käytössä ja huomattavasti halvempi hammaslaminaatin hinta voi perustua halvempiin materiaaleihin.

5. Hammaslaminaatin hionta

Hionta on tärkeä osa hampaan laminointiprosessia, sillä se auttaa varmistamaan, että laminaatti istuu esteettisesti hyvin ja turvallisesti hampaan pintaa vasten.

Hammaslaminaatin hionta on erityisen tärkeää, jotta hampaasta saadaan helposti puhdistettava ja harjattava.

Hammaslaminaattia varten hampaasta hiotaan hampaan näkyvä ns. labiaalipinta sekä hieman hampaan kärkeä. Mikäli laminaatilla halutaan kasvattaa hampaan kokoa, myös hampaan sivuja pitää hioa.

6. Hammaslaminaatin kesto

Hammaslaminaatit ennen asennusta
Hammaslaminaatit ennen asennusta

Hammaslaminaattihoito kestää lääkärin hionnasta ja jäljennöksestä/skannauskesta noin viikon. Toimitusaikamme laminaatille on 5 työpäivää.

Laminaatti kestää suussa suun olosuhteista, omahoidosta, purennasta riippuen 10 – 20 vuotta.

7. Hammaslaminaatin hoito

Hammaslaminaatit eivät vaadi erityistä hoitoa, mutta suuhygianiasta huolehtiminen on tietysti tärkeää. Normaalit suositukset; hampaiden harjaus 2 kertaa päivässä sekä hammaslangan käyttö ovat myös hammaslaminaattien kestävyyden kannalta tärkeitä.

Hammaslaminaatit hinnasto

hammasteknikontyo
hammasteknikontyo

Hammaslaminaatti yksikkö Hammassammossa maksaa 340 e. Hinta sisältää tarvittaessa värinmäärityksen hammaslaboratoriossa.

Yhden hammaslaminaatin kokonaiskustannukset ovat 700–1200 euron välillä riippuen laminaatin koosta, oman hammasjuuren väristä ja hoitavan lääkärin kustannuksista.

Hammaslaminaatit lähteet

Dorrclinic

Beach City Dental

Hammassampo hammaslaboratorio

Hammassampo laboratoriojyrsin