Markkinoiden kehittynein laboratoriojyrsin Hammassammossa

Hammassampo sai viime elokuussa käyttöönsä ensimmäisten joukossa Suomessa uuden Ivoclar vivadent PM7 laboratoriojyrsimen. Vastaavia jyrsimiä löytyy Suomesta viisi, joista Hammassammon jyrsin on pohjoisin. Jyrsimellä voi jyrsiä zirkoniaa, lasikeramiaa, muovia, vahaa sekä metalleista titaania ja coboltticromia, siis käytännössä kaikkia hammasprotetiikassa jyrsittäviä materiaaleja.

Jyrsin onkin tullut tarpeeseen. Laitteen käyttöön otto vaati toki hieman aikaa ja paneutumista, mutta oli kuitenkin suhteellisen vaivatonta ja helppoa, suurin tekijä tässä oli tietenkin hyvä tuki laitteen valmistajan Ivoclarin puolelta. Ivoclar:in Suomen Digital master Sami Jatkola on toiminut loistavana tukena ja kinkkisemmissä tilanteissa Ivoclarin oma etätuki toimii hyvin.

Uusi jyrsin mahdollisti samalla myös uusien materiaalien käyttöönoton. Hammassammossa onkin siirrytty käyttämään Ivoclarin liukuvärjättyä Prime zirkoniaa, jossa on loistava liukuvärjäyksen ja kestävyyden kombinaatio. Samasta materiaalista voidaan käytännössä tehdä koko leuan silta sekä yksittäinen kruunu. Materiaaline Prime on hyvin esteettinen zirkonia, transpaisuus on jo lähellä e.max Lt:tä ja kestävyys kuitenkin 1200 MpA (vrt. e.max 500 MpA). Lisäksi Hammassammossa jyrsitään lasikeramiaa, lähinnä E.max:ia sekä muovi ja vahaa. Jyrsityt purentakiskot ovat todella istuvia ja kirkkaita. Niitä voi myös säilyttää kuivana, mikä helpottaa kiskon käyttäjän arkea. Kokoproteesin jyrsintää tullaan kokeilemaan myös, kunhan siihen saadaan tarvittava koulutus.

Metallien jyrsiminen on jätetty isommille jyrsinkeskuksille, implanttijatkeet tulevat merkkien omilta jyrsinkeskuksilta sekä hammaskantoiset Cocr-rungot PlanEasyMill:sta. Metallin jyrsimisessä laitteelta ja etenkin laitteen teriltä vaaditaan jo huomattavasti enemmän ja kannattavampaa onkin käyttää suurempien keskusten jyrsimiä.

Hammassammossa jyrsitään zirkoniaa, lasikeramiaa, muovia ja vahaa myös alihankintana muille hammaslaboratorioille. Etuna varsinkin pohjoisemmille laboratorioille on toimitusnopeus, mutta myös yksikköhinta on isoja jyrsinkeskuksia matalampi.