Tekohampaat – hinta, asennus ja huolto

Tekohampaat – hinta, asennus, huolto ja usein kysytyt kysymykset aiheesta

Tekohampaita, joita kutsutaan myös hammasproteeseiksi, on käytetty vuosisatojen ajan korvaamaan irronneita tai vaurioituneita hampaita. Hammastekniikan ja materiaalien edistyminen mahdollistaa meille tänä päivänä hyvin istuvat ja luonnolliselta näyttävät mittatilaustyönä tehdyt hammasproteesit.

Tässä artikkelissa kerromme lisää hammasproteeseista ja niiden hankintaprosessista.

Tekohampaat – hinta, asennus ja huolto
Tekohampaat – hinta, asennus ja huolto

Mitä tekohampailla eli hammasproteesilla tarkoitetaan?

Tekohampailla tarkoitetaan yleisesti kokoproteeseja, joilla korvataan leuan puuttuva hampaisto, tai osa siitä. Mikäli korvataan vain osa hampaista, puhutaan osaproteesista.

  • Osaproteeseja on muovi- ja metallirunkoisia rankaproteeseja.
  • Tekohampailla tarkoitetaan yleisesti puhekielessä kokoproteeseja, eli siis proteeseja, joilla korvataan kaikki leuasta puuttuvat hampaat.

Mitä tekohampailla tarkoitetaan?
Mitä tekohampailla tarkoitetaan?

Milloin kannattaa hommata tekohampaat

Tekohampaiden hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun oma hampaisto on siinä kunnossa, että edellytyksiä niiden säilyttämiselle ei enää ole. Dentalhealthin https://www.dentalhealth.org/dentures artikkelissa kuvataan oikein tehtyjä proteeseja hyvin: ”Hyvin istuvat kokoproteesit auttavat sinua syömään mukavasti, puhumaan selkeästi ja parantavat itseluottamustasi ja itsetuntoasi.” Jos siis yksi tai useampi hammas on irronnut/poistettu onnettomuuden tai reikiintymisen vuoksi, tekohampaiden avulla voi päästä edellä mainittuihin tavoitteisiin.

Usein iäkkäämmät ihmiset kertovat saaneensa tekohampaat rippilahjaksi, mikä kertoo historian huonosta hammashoidosta. Onneksi tilanne ja on kuitenkin parantunut, kun ymmärrys hampaiden kunnossapidon- ja niiden säilyttämisen tärkeydestä on kasvanut. Nykyään pyritään säilyttämän viimeinenkin hammas, mikäli sen katsotaan auttavan tai parantava hammasproteesin pysyvyyttä.

Uusien hammasproteesien hankkimisen syy voi olla myös päivitys vanhoista proteeseista uusiin. Mikäli vanhat proteesit ovat kuluneet, eivätkä ne pysy enää paikoillaan, tarvitaan tilalle uudet.

Yleisesti suositellaan uusimaan tekohampaat vähintään 10 vuoden välein ja pohjaamaan/tiivistämään 2-3 vuoden välein.

Miten saa tekohampaat

Tekohampaiden valmistus  kestää noin 2 viikkoa. Tekohampaiden valmistukseen tarvitaan 4-5 hoitokertaa. Hammassammossa teemme työt huolellisesti ja kiirehtimättä, vaihe vaiheelta.  Näin haluamme varmistaa laadukkaan, toimivan ja esteettisesti kauniin lopputuloksen.

Tällä https://youtu.be/mtwCVjH8KD8 videolla kerrotaan tarkemmin hammasproteesien valmistusprosessista.

Suunnitteilla on, että kokoproteesien valmistumiseen tullaan myöhemmin kokeilemaan myös laboratoriojyrsintä. Lisätietoja jyrsimestä voit lukea täältä https://hammassampo.fi/markkinoiden-kehittynein-laboratoriojyrsin-hammassammossa/.

Hampaiden poisto

Mikäli oma hampaisto on huonossa kunnossa ja edellisestä hammaslääkärikäynnistä on aikaa, kannattaa varata aika lääkärin konsultaatioon.

Lääkäri tekee arvion suun/hampaiden kunnosta ja asiakas voi tämän jälkeen itse päättää, haluaako valmistaa tekohampaat lääkärin kautta vai suoraan erikoishammasteknikolla. Erikoishammasteknikolle voi aina tulla ilman lääkärin lähetettä, ohjaamme asiakkaamme tarvittaessa yhteistyölääkäreillemme konsultaatioon.

Nykyään ei enää poisteta kaikkia hampaita vain sen vuoksi, että tilalle laitettaisiin kokoproteesi. Tavoitteenamme on pyrkiä säilyttämään kaikki ne ehjät hampaat, jotka auttavat hammasproteesin pysyvyydessä.

Tekohampaiden pysyvyys

Tekohampaiden pysyvyys
Tekohampaiden pysyvyys

Tekohampaat ovat yleisesti niin sanotut irtoproteesit, eli ne pysyvät suussa ilman erillisiä kiinnittimiä. Proteesit pysyvät koheesion avulla, eli istuvat proteesit pysyvät suun limakalvolla kuin imukuppi. Iän myötä hampaattoman leukaluun luuvalli, kristaharjanne, resorboituu eli surkastuu. Tämän vuoksi proteeseja pitää pohjata eli tiivistää aika ajoin.

Luutilanteen ollessa niin heikko että proteeseja ei saada pysymään koheesion/imun avulla, pitää miettiä erillisiä implanttikiinnittimiä. Vaihtoehtoja on monenlaisia neppari- ja kiskokiinnikkeitä ja sopivin vaihtoehto katsotaan aina tilannekohtaisesti.

Kuinka paljon tekohampaat maksaa?

Tekohampaan hinta
Tekohampaan hinta

Hammassammossa tekohampaat, eli kokoproteesit maksavat 760€ per puoli. Mikäli molemmat puolet tehdään yhtä aikaa, hinta on 1440 euroa.

  • Hinta sisältää proteesien koko valmistuksen mahdollisine jälkihiontoineen.

Hammassammossa teemme proteeseja tyytyväisyystakuulla.

Erilaisten hammasproteesien hinnat

kokoproteesi ylös                                                                                                    740€

kokoproteesi alas                                                                                                    740€

kokoproteesi ylös/alas                                                                                           1440€

mini-implantin asennus yhteistyöhammaslääkärillä, kpl                                    350€

  • ylös tarvitaan 6, alas 4 implanttia

Implanttikiinnikkeen asennus proteesiin, sis kiinnikkeen, kpl                           180€

Esim. 4 mini-implantin asennus ja kiinnikkeen asennus proteesiin  4 x 350€ + 4 x 180€ = 2120€

Elämä tekohampaiden kanssa

Hyvien, pysyvien ja toimivien tekohampaiden kanssa voi elää täysin normaalia ja hyvää elämää. Oikein tehdyt tekohampaat eivät eroa ulkoisesti omista hampaista juuri ollenkaan.

Oikein tehdyt tekohampaat tunnistaa siitä, että ne tuntuvat omilta ja luontevilta, sekä ovat käyttäjänsä näköiset. Käyttäjälleen esteettisesti kauniit tekohampaat eivät automaattisesti tarkoita kiiltävän hohtavaa, suoraa hammasriviä, vaan ne voivat olla ikäiselleen ominaisen väriset, persoonallisesti muotoillut ja luonnollisesti asemoidut hampaat.

Täältä https://hammassampo.fi/erikoishammasteknikko/ pääset tutustumaan meidän erikoishammasteknikkoihimme.

Hammasproteesit vaativat säännöllistä hoitoa ja huolenpitoa -kuten omat alkuperäiset hampaatkin, jotta ne pysyvät puhtaina, mukavan tuntoisina ja hyvin toimivina.

Hammaslääkärin on hyvä tehdä tarkastukset säännöllisesti, jotta mahdolliset ongelmat huomataan hyvissä ajoin.  

Usein kysytyt kysymykset

Miten saa tekohampaat pysymään suussa?

Mikäli tekohampaat eivät pysy suussa, on syytä varata aika erikoishammasteknikolle. Vaihtoehtoina on tavallisesti tekohampaiden pohjaus tai uusinta. Mikäli tekohampaat ovat uudet, voi asia korjaantua hiomalla proteesia. Kontrolli on maksuton.

Millä tekohampaat saa puhtaaksi?

Tekohampaiden puhdistus on proteesien kunnossapidon kannalta tärkeää. Tekohampaat puhdistetaan proteesiharjalla käyttäen mietoa pesuaineliuosta tai proteesin puhdistus ainetta. Proteesi huuhdotaan runsaalla vedellä puhdistuksen jälkeen.

Kuinka paljon maksaa proteesien pohjaus?

Proteesin pohjaus maksaa 240 euroa.

Pitääkö tekohampaat ottaa yöksi pois?

  • Tekohampaita ei tarvitse ottaa joka yö pois suusta. Silloin tällöin (esim. kerran viikossa) hammasproteesit on kuitenkin hyvä irrottaa, jotta suun limakalvot saavat hengittää.

Myös ilman hammasroteeseja voi halutessaan nukkua.

Lähteet

Polident

Dentalhealth

Hammassampo – Erikoishammastekniikko

Hammassampo – Laboratoriojyrsin

Hammassampo – Hyvän hymyn tekijä