Nastahammas on jo vuosikymmenten ajan hyödynnetty hoitomuoto, jota käytetään silloin, kun hampaan kruunu ja juuri ovat vaurioituneet tai menettäneet toimintakykynsä. Tämä tarjoaa mahdollisuuden korvata vaurioitunut osa keinotekoisella nastalla, joka toimii tukena hammaskruunulle.
Jotta nastahampaasta saadaan toimiva, kestävä ja luonnollisen näköinen hammas, viimeistellään se yleensä hammaskruunulla. Tämä toimii sekä suojana ja vahvistuksena, että myös esteettisesti kauniin lopputuloksen takaajana.
Tässä artikkelissa käsittelemme nastahampaisiin liittyviä kysymyksiä.
Mikä on nastahammas?
Nastahampaan tarkoituksena on vahvistaa vaurioitunutta tai heikentynyttä hammasta. Kun oma hammas on vaurioitunut esimerkiksi laajan karieksen tai lohkeamisen seurauksena, mutta sen juuret ovat edelleen käyttökelpoiset, hammaslääkäri voi valmistaa ns. nastapilarin tukemaan alkuperäistä hammasta. Nastapilari valmistetaan yleensä kullasta, mutta nykyään käytetään enemmissä määrin myös muovia.
Nastahammas koostuu yleensä kahdesta osasta: hampaan juureen asetettavasta nastasta ja sen päälle rakennettavasta hammaskruunusta.
Lohjennut tai musta hammas? -artikkelissa kuvataan kruunua hyvin:
“Hammaskruunu on hampaan muotoinen ”korkki”, joka asetetaan heikentyneen tai vaurioituneen hampaan päälle, hampaan ulkonäön, lujuuden ja toiminnan parantamiseksi.”
Miten nastahammas ja kruunu kiinnitetään?
Nastapilari on yhdessä kruunun kanssa toimiva ratkaisu vaurioituneiden hampaiden korjaamiseksi. Ammattitaidolla tehty ja oikealla tavalla kiinnitetty kruunu suojaa hammasta mekaaniselta rasitukselta sekä bakteereilta.
Ensimmäisessä vaiheessa hampaan juuri puhdistetaan ja hoidetaan tarvittaessa juurihoidolla. Tämän jälkeen hampaan juurikanavan sisään suunnitellaan ja valmistetaan ns. nasta, jonka tehtävänä on toimia tukirakenteena kruunulle.
Tämän jälkeen tehdään hampaan näkyvä osa, eli kruunu, nastan päälle. Kruunu valmistetaan yksilöllisesti asiakkaan muiden hampaiden muotoon ja väriin sopivaksi.
Ennen lopullista kiinnitystä varmistetaan kruunun istuvuus ja muokataan sitä tarpeen vaatiessa. Kun istuvuus on täydellinen, kruunu kiinnitetään pysyvästi hampaan tukirakenteeseen.
Lopuksi hammas viimeistellään ja tarkistetaan purennan yhteensopivuus muiden hampaiden kanssa, jotta lopputulos on sekä toiminnallisesti että esteettisesti luonnollinen.
Paljonko maksaa yksi nastahammas?
Nastahampaan hinta voi vaihdella suuresti riippuen käytettävistä materiaaleista sekä toimenpiteen laajuudesta. Hintaan vaikutta myös se, tehdäänkö toimenpide yksityisessä vai kunnallisessa hammashoitolassa.
Yhden nastahampaan kustannukset Suomessa ovat keskimäärin 1000 – 1500 €.
Hintaan sisältyvät tarvittavat valmistelut, nastan kiinnitys sekä lopullisen kruunun valmistus ja asennus.
Nastapilari päällystetään tyypillisimmin kruunulla, jonka yksikköhinta on meidän kauttamme noin 340 €.
Nastahammas vai implantti?
Nastahammas saatetaan puhekielessä sekoittaa hammasimplanttiin, mutta kyseessä on todellisuudessa kaksi toisistaan poikkeavaa vaihtoehtoa. Molemmat näistä ratkaisuja hampaiden korvaamiseen tai vahvistamiseen, mutta ne eroavat merkittävästi käyttötarkoituksiltaan ja toteutustavoiltaan.
Nastahampaan ja hammasimplantin valinta riippuu pitkälti suun terveydentilasta ja yksilöllisistä tarpeista. Nastahammas asennetaan hampaan juurikanavaan, kun taas implantti asennetaan puuttuvan hampaan tilalle. Kuten Mayo Clinicin artikkelissa kirjoitetaan, hammasimplantit asetetaan nastahampaasta poiketen kirurgisesti suoraan leukaluuhun, jossa ne toimivat puuttuvien hampaiden juurina.
Nastahammas on parempi vaihtoehto siis silloin, kun luonnollinen hammas on vielä pelastettavissa, kun taas implantti on tarpeen niissä tilanteissa, kun hammas on jo menetetty tapaus.
Hammasimplantti –artikkelista voit lukea aiheesta lisää.
Mikä puuttuvan hampaan tilalle?
Puuttuvan hampaan korvaamiseksi on useita vaihtoehtoja, ja sopivan ratkaisun valintaan vaikuttavat potilaan yksilölliset tarpeet sekä suun ja hampaiden terveydentila.
Yksi suosituimmista vaihtoehdoista puuttuvan tai poistetun hampaan tilalle on jo aiemmin artikkelissa sivuttu hammasimplantti, jossa leukaluuhun asetetaan titaaninen keinojuuri, jonka päälle kiinnitetään kruunu tai proteesi. Tämä ratkaisu on erittäin kestävä ja pitkäikäinen, ja sen ominaisuudet ovat aivan omaa luokkaansa. Hammasimplantin parhaimpia etuja kuvataan hyvin FDA: n artikkelissa:
- Purentakyvyn palautuminen
- Kosmeettisen ulkonäön palautuminen
- Ennaltaehkäisee leukaluun luukatoa
- Ylläpitää ympäröivän luuston ja ikenien terveyttä
- Vakauttaa hammasrivistöä
- Parantaa elämänlaatua
Muita, hieman kustannustehokkaampia vaihtoehtoja uusiksi hampaiksi ovat osaproteesit tai hammassillat.
Mitä jos nastahammas asennetaan huonosti?
Huonosti tehty nastahammas voi aiheuttaa sekä lyhyen että pitkän aikavälin ongelmia.
Esimerkiksi liian löysästi tai väärässä kulmassa hampaan juuriin nähden asennettu nasta voi johtaa nastan ja sitä kautta myös kruunun epävakauteen tai irtoamiseen.
Mikäli kruunu ei istu tarkasti hampaan päälle, se voi aiheuttaa purentavirheitä, hampaiden kulumista sekä leukanivel-ongelmia. Kruunun huono istuvuus voi myös jättää tilaa hampaan ja kruunun väliin, mikä taas voi johtaa plakin kertymiseen ja altistaa uusille karies- tai ienongelmille.
Ongelmia havaitessa on tärkeää ottaa yhteyttä hammaslääkäriin, jotta tilanne voidaan arvioida ja tarvittavat korjaavat toimenpiteet suorittaa mahdollisimman nopeasti.
Nastahammas-kokemuksia
Nastahammas-kokemukset ovat yleensä varsin positiivisia, mikäli hoito on toteutettu huolellisesti ja ammattitaitoisesti, yksilölliset tarpeet huomioon ottaen.
Nastahammas kestää hyvin arkista käyttöä, kuten syömistä ja puhumista, ja useat kokevatkin nastahampaan olevan toiminnallisesti yhtä hyvä kuin oma hammas.
Nastahammas on monille asiakkaille tehokas ja pitkäkestoinen ratkaisu vaurioituneen hampaan korjaamiseen. Nastahampaiden avulla on palautettu ties kuinka monen suomalaisen hampaiden luonnollisen ulkonäön ja toiminnan, sekä parannettu tämän avulla myös terveyttä ja elämänlaatua.
Lähteet
Hammassilta