Hammasimplantti – hinta ja työvaiheet

Hammasimplantit tarjoavat pitkäikäisen ja luotettavan ratkaisun puuttuvien hampaiden tilalle.  

Implantti on tyypillisesti valmistettu titaanista ja se asetetaan kirurgisesti leukaluuhun kruunun, hammassillan tai irtoproteesin ankkuriksi.  

Hammasimplantit tarjoavat luonnollista vakautta sekä parantavat myös suun yleistä terveyttä.  

Tässä artikkelissa käsittelemme tärkeimpiä hammasimplantteja koskevia kysymyksiä.

hammasimplantti - hinta ja työvaiheet

Mikä on hammasimplantti?

Hammasimplantti on titaaniruuvi, joka asetetaan kirurgisesti leukaluuhun puuttuvan hampaan juuren tilalle. 

FDA:n artikkeli kiteyttää: Hammasimplantit ovat lääketieteellisiä laitteita, jotka implantoidaan kirurgisesti leukaan palauttamaan ihmisen pureskelukyky tai ulkonäkö. Ne tarjoavat tukea keinotekoisille hampaille, kuten kruunuille, silloille tai proteeseille. 

Implantti toimii siis keinojuurena ja vakaana perustana myöhemmässä vaiheessa kiinnitettävälle tekohampaalle. Lopputuloksena on oikein tehtynä luonnollisen näköinen ja toimiva hammas.

Kannattaako ottaa hammasimplantti?

Hammasimplanttien laittoa kannattaa miettiä aina hampaan menetyksen jälkeen sekä silloin, jos irtoproteesit eivät pysy luonnollisesti suussa . 

Artikkelissa lohjennut tai musta hammas? Kirjoitetaan puuttuvan hampaan korvaamisesta: ”Yleisin ratkaisu puuttuvan hampaan korvaamiseen on hammasimplantin käyttö. Tällä tarkoitetaan pienen metalliruuvin/hammasimplantin asentamista leukaluuhun. Tähän kiinnitetään hammaskruunu, joka ei juuri muista hampaista ulkoisesti eroa. Implantteja suositellaan usein, sillä sen lisäksi, että ne näyttävät luonnollisilta, ne myös tuntuvat siltä.”

Yksi hammasimplanttien tärkeimmistä tehtävistä on estää luukatoa leuassa. Kun luonnollinen hammasjuuri irtoaa, leukaluu alkaa resorboitua eli surkastua stimulaation puutteen vuoksi. Implantit stimuloivat ympäröivää luuta samalla tavalla kuin luonnollisten hampaiden juuret ja estävät näin luukatoa sekä ylläpitävät kasvojen rakennetta. 

Implantti parantaa siis suun estetiikan lisäksi myös yleistä terveyttä.

hammasteknikon työ - tekohampaan viilaus

Hammasimplantti hinta -Paljonko maksaa yksi hammasimplantti?

Vaikka hammasimplanttien edut ovat kiistattomat, yksi suurimmista päätöksentekoon vaikuttavista asioista on niiden hinta. Mitä sitten maksaa yhden hampaan implantti?

Yhden hampaan implantin tekninen kulu, eli hammaslaboratorion veloittama hinta alkaa 650 eurosta ja yksilöllisellä jatkeella hinta alkaa 730€. Implanttityön kokonaiskustannukset, hammaslääkärikulut huomioiden ovat yleisesti tunnetuilla ja laadukkailla implanttiosilla 2000-3500€.

Implanttihoitojen hinta siis vaihtelee ja tähän on useita vaikuttavia tekijöitä. Tapausten monimutkaisuus, tarvittavat lisätoimenpiteet kuten luunsiirrot, sekä käytettävät proteettiset osat vaikuttavat merkittävästi hoidon hintaan. Myös hoitoja tekevien kliinikoiden ja protetiikaa valmistavien laboratorioiden taksoissa on eroa.

Kaiken kaikkiaan hammasimplantit ovat kalliimpia kuin esimerkiksi hammaskantoiset kruunut ja sillat. Lisäkulujuta tuovat proteettiset implanttiosat sekä niiden mukana tuoma lisätyö. Omaa hammasjuurta kannattaa siis hyödyntää aina kun se on vain mahdollista.

Hammasimplantti Kela-korvaus

Suomessa voi hakea Kela-korvausta hammasimplantin kustannuksiin, mikä auttaa osaltaan hieman implanttihoidon tuomiin kustannuksiin.

Kela-korvaus yhden hampaan implantista on 57-76€. Mikäli implantteja asennetaan tämän lisäksi useampi, Kela-korvaus on muista 42€/implantti. On hyvä muistaa, että Kela-korvausta saa ainoastaan yksityisen hammashoitolan palveluista. Kela ei korvaa hammashoidon kustannuksia, jotka ovat aiheutuneet käynnistä julkisessa terveydenhuollossa. (lainattu Kelan sivuilta)

Edullinen hammasimplantti -Hammasimplantti hinta julkisella?

Edullisimman hinnan esimisen sijaan olisi tärkeää löytää mahdollisimman laadukas hoito, kannattavaan hintaan. Vaikka edullisimmat hammasimplanttien hinnat voivat tuntua houkuttelevilta, ne voivat todennäköisemmin johtaa komplikaatioihin kokemattomuuden tai mahdollisesti myös heikompien materiaalien vuoksi. 

On siis äärimmääisen tärkeää arvioida hammaslääkärin pätevyys ja työkokemus sekä työssä käytettävät materiaalit.

Julkisten ja yksityisten palveluiden hintoja halutaan usein vertailla, joten monia kiinnostaa, mitä hammasimplantti maksaa julkisella puolella.

Hammasimplantin hinta julkisella on monista tekijöistä riippuen 900-3 000€.

On hyvä tiedostaa, että kunnallisella puolella ei hammasimplantteja laiteta, mikäli potilaalla ei ole tähän erityistä syytä, kuten synnynnäisiä hammaspuutoksia. Monissa terveyskeskuksissa hammasimplanttihoitoja ei ole lainkaan saatavilla, joten hoidot tehdään yleensä yksityisellä puolella.

Hammassampo tekijät

Kauanko implantin laitto kestää?

Implanttihoidon kokonaiskesto voi vaihdella yksilöllisesti, mutta itse implantin asettaminen kestää tyypillisesti noin 1-2 tuntia hammasta kohden. Tämä aika sisältää paikallispuudutuksen ja varmistaa potilaan mukavuuden toimenpiteen aikana. Implantin kiinnittyminen/luutuminen ottaa yleisesti 4 – 6 kk, mutta implanttiruuviin voidaan asentaa tarvittaessa heti asennuksen jälkeen väliaikainen rakenne.

WebMD:n artikkeli tiivistää: “Implantti, joka on pieni titaanista valmistettu ruuvi, asennetaan puuttuvan juuren tilalle. Kun leukaluu paranee, se kasvaa implantoidun metalliruuvin ympärille ja ankkuroi sen tukevasti leukaan. Paranemisprosessi voi kestää kuudesta 16 viikkoon.”

Vaikka asennusprosessi on suhteellisen nopea, optimaalisen tuloksen saavuttaminen voi siis vaatia myös hieman kärsivällisyyttä.

Milloin hammasimplantti voidaan asentaa? 

Hammaslääkäri arvioi huolellisesti potilaan suun yleisterveyden ennen kuin päätetään implantin laitosta. 

AAP:n artikkelissa kirjoitetaan 3 tärkeintä tekijää, joiden on oltava kunnossa implantin laittoa varten:

  1. Hyvä yleisterveys ja suun terveydentila 
  2. Riittävästi luuta leuassa implantin tueksi
  3. Terveet ikenet, eikä suussa ole parodontaalista sairautta

Näiden lisäksi implantin laitossa on tärkeää paranemisprosessin huomioiminen. Hampaan poiston tai minkä tahansa muun suussa suoritetun kirurgisen toimenpiteen jälkeen suun täytyy parantua kunnolla. Tämä prosessi kestää yleensä useita viikkoja tai jopa kuukausia.  

Implantti voidaan asettaa turvallisesti vastan sitten, kun puuttuvan hampaan paikka on täysin parantunut. Kiirehtiminen ilman riittävää paranemisaikaa voi johtaa komplikaatioihin, kuten infektioon.

Hammasimplantti kipu- Onko hammasimplantti kivulias?

Hammasimplanttien laittoa harkitessa useita mietityttää siihen liittyvä kivun taso. 

Vaikka mikä tahansa kirurginen toimenpide voi aiheuttaa epämukavaa oloa, hammasimplanttitekniikan kehityksen myötä myös kipu on vähentynyt merkittävästi. 

Toimenpiteen aikana käytetään paikallispuudutusta toimenpidealueen turruttamiseksi ja leikkauksen jälkeistä kipua voidaan yleensä hallita hammaslääkärin määräämillä kipulääkkeillä. Mahdollisen kivun minimoimiseen on lisäksi tärkeää noudattaa hammaslääkärin antamia asianmukaisia jälkihoito-ohjeita. 

On hyvä muistaa, että kivunsietokyky voi vaihdella jokaisen yksilön välillä. Se, mikä saattaa olla lievästi epämukavaa yhdelle, voi tuntua kivuliaammalta toiselle. 

Asiakkaiden kokemuksen mukaan pitkän aikavälin hyödyt ovat kuitenkin paljon suuremmat, kuin prosessin aikana koetut tilapäiset epämukavuudet.

Kenelle hammasimplantti ei sovi?

Hammasimplantit ovat erinomainen ratkaisu monille ihmisille, mutta on kuitenkin tärkeää ymmärtää, että ne eivät sovi kaikille. 

4 tyypillisintä tilannetta, jolloin hammasimplantti voi olla epäsopiva hoitomuoto:

    • Huono suun terveydentila tai vakava ientulehdus. Ientulehdus voi heikentää implanttien kiinnittymistä luuhun ja johtaa komplikaatioihin. Hammasimplanttia ei siis voida asentaa ennen kuin nämä ongelmat on hoidettu ja saatu hallintaan.

    • Sairauden tuoma riski. Esimerkiksi diabeetikoilla on suurempi riski tulehduksille ja sitä kautta myös komplikaatiolle. Diabetes on aina riski kiinnityskudosten terveyden ja hammasimplantin pysyvyyden kannalta.

    • Luupuutos leuassa tai viereisissä hampaissa. Luutason riittämättömyys tai vauriot voivat vaikuttaa implantin pysyvyyteen.

    • Hammasimplantteja ei myöskään suositella lapsille, joiden hampaiden ja leuan kehitys on vielä kesken.

Hammasimplantti komplikaatiot 

Kuten missä tahansa kirurgisessa toimenpiteessä, myös hammasimplantin laitossa on riski komplikaatioon. Vaikka komplikaatioiden määrät vaihtelevatkin yksilöllisesti alueiden ja hammashoitoloiden välillä, tilastot osoittavat niiden olevan harvinaisia. 

Yksi tyypillisimmistä hammasimplanttien komplikaatioista on tulehdus. Tulehduksen riski kasvaa merkittävästi, mikäli asiakkaalla on jo ennen implanttia ollut suun terveysongelmia. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että asiakas noudattaa hänelle annettuja asianmukaiset hoito-ohjeita. Myös säännölliset seurantakäynnit implanttioperaation jälkeen ovat tärkeitä.

Toinen yleinen hammasimplanttien komplikaatio on neuropatia eli hermovaurio. Hermon vaurioituminen voi aiheuttaa hampaan alueelle tunnottomuutta tai kihelmöintiä. Useimmissa tapauksissa hermovauriot ovat tilapäisiä ja paranevat itsestään ajan kuluessa, mutta joskus ne voivat  vaativat lisähoidon tarpeen arvioinnin.

Hammasimplantti kokemuksia 

Hammasimplantti-toimenpiteen läpikäyneiden kokemukset osoittavat, että heidän elämänlaatunsa ovat parantuneet merkittävästi. Potilaat raportoivat usein lisääntyneestä itseluottamuksesta ja kyvystään syödä ja puhua taas normaalisti, mikä on saattanut heikentyä puuttuvien hampaiden tai huonosti istuvien hammasproteesien vuoksi.

Hammassampo on laadukasta hammasteknistä palvelua jo kymmenien vuosien kokemuksella tarjoava täydenpalvelun hammaslaboratorio Oulussa. Olemme palvelleet asiakkaitamme jo vuodesta 1983, nyt jo toisessa polvessa. 

Erikoisosaamiseemme kuuluu jokainen hammasprotetiikan osa-alue: kiinteä- ja implanttiprotetiikka, irtoprotetiikka sekä purentahoidolliset laitteet.

Lähteet

Kela

FDA

WebMD

AAP

Hammassampo (lohjennut tai musta hammas?, Ota yhteyttä)