Hammassilta – Mihin hammassiltaa käytetään?

Hampaiden menettäminen syystä tai toisesta, voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Onneksi nykyaikainen hammaslääketiede tarjoaa kuitenkin useita vaihtoehtoja, jotka voivat palauttaa hymyn ja purentakyvyn entiseen, tai jopa entistä ehompaankin loistoonsa.
Yksi tällaisista vaihtoehdoista on hammassilta, joka on suosittu ja luotettava tapa korvata yksi tai useampikin puuttuva hammas. Hammassillan avulla saadaan täytettyä hampaiden väliin jäävä aukko luonnollisen näköisellä ja kestävällä ratkaisulla.
Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hammassillalla tarkoitetaan, millaisissa tilanteissa hammassiltaa käytetään, ja mitä etuja se käyttäjälleen tarjoaa.

Hammassilta

Mikä on hammassilta?

Hammassilta on hammasproteesi, joka koostuu kahdesta tai useammasta yhteen kytketystä hammaskruunusta. Hammassillalla täytetään puuttuvien hampaiden jättämät aukot. Healthlinen artikkelissa hyvin kiteytetään: 

“Perinteinen hammassilta koostuu tekohampaasta tai -hampaista, joita pitävät paikoillaan hammaskruunut, jotka on kiinnitetty aukon vieressä oleviin hampaisiin.  

Perinteistä hammassiltaa voidaan käyttää vain silloin, kun puuttuvien hampaiden molemmilla puolilla on luonnolliset hampaat.” 

Hammassilta on siis kiinteäprotetiikkaa, jossa silta kiinnitetään omiin pilareiksi hiottuihin hampaisiin/kruunuihin. Hammassillan vieressä olevat hampaat toimivat näin ollen tukipilareina sillalle. 

Hammassillan tavoitteena on palauttaa puuttuvan hampaan toiminta ja estetiikka sekä ylläpitää purennan tasapainoa ja estää mahdolliset purentaongelmat. 

Miten hammassilta tehdään?

Hammassillan tekeminen aloitetaan huolellisella suunnittelulla ja konsultaatiolla. 

Hammaslääkäri arvioi ensin asiakkaan suun terveyden ja selvittää, onko hammassilta sopiva vaihtoehto puuttuvien hampaiden korvaamiseksi. Tässä vaiheessa käydään läpi myös kaikki muut mahdolliset hoitovaihtoehdot. 

Kun päätös hammassillan valinnasta on tehty, ensimmäinen vaihe itse sillan tekemisessä on sillan viereisten hampaiden valmistelu. Cleveland Clinic:n artikkelissa kerrotaan tästä hyvin:  

“Tukihampaita (eli luonnollisia hampaita, jotka tukevat valmisteltavaa siltaa) muokataan poistamalla hammaskiillettä. Tämän jälkeen otetaan hammasjäljennökset, jotka lähetetään hammaslaboratorioon, missä teknikko valmistaa muoteista tarkat jäljennökset yksilöllisesti potilaan suuhun sopiviksi.” 

Lopullista hammassiltaa odotellessa asennetaan väliaikainen hammassilta suojaamaan jo hiottuja hampaita.  

Miten hammassilta tehdään?

Miksi väliaikainen hammassilta laitetaan?

Väliaikainen hammassilta laitetaan yleensä aina ennen pysyvän sillan valmistumista. Sen tarkoitus on suojata hionta-aluetta sekä estää myös hampaiden liikkuminen.  

Väliaikaista hammassiltaa on hyvä käsitellä varovasti, sillä se ei luonnollisestikaan ole pysyvän hammasillan veroinen. Väliaikaisen hammassillan aikana on hyvä välttää kovien ja sitkeiden ruokien pureskelua sekä liian suurta purentapainetta.  

Mikäli väliaikainen hammassilta irtoaa tai rikkoutuu, kannattaa olla yhteydessä sinua hoitaneeseen hammaslääkäriin.  

Mitä ovat yleisimmät hammassillan ongelmat?

Hammassilta on nykypäivän kehittyneellä tekniikalla valmistettuna hyvin turvallinen vaihtoehto. Yleisimmät ongelmat ovat aiemmin liittyneet hammassillan kiinnitykseen ja istuvuuteen, mutta jäljennösten ja valmistustapojen kehittymisen myötä nämäkin ongelmat ovat oikealla tavalla toteutettuna nykypäivänä harvassa.  

Kuten hampaiden hoidossa yleensäkin, myös hammassiltaa valmistellessa on äärimmäisen tärkeä varmistaa, että suuhygienia on kunnossa ja että kaikki mahdolliset tulehdukset on ennen hammassillan kiinnitystä hoidettu. Tällä varmistetaan, että bakteerit eivät pääse kiinnittymään sillan ja hampaiden väliin.  

Hammassillan ongelmat
Hammassillan ongelmat

Mitä hammassilta maksaa?

Hammassillan hinta voi vaihdella huomattavasti riippuen sillan pituudesta, sen valmistukseen käytetyistä menetelmistä sekä työntekijän ammattitaidosta ja kokemuksesta.  

Kuten muidenkin hammashoitotoimenpiteiden kohdalla on tyypillistä, hammassillan hinta vaihtelee myös sen mukaan, onko kyseessä julkinen vai yksityinen hammashoito. 

Hammassillan yksikköhinta Hammassammon kautta lähtee 340:sta eurosta ylöspäin.  

Kumpi valita, hammassilta vai implantti?

Hammassillan ja implantin valinta riippuu monista yksilöllisistä tekijöistä, kuten suun yleisestä terveydestä, puuttuvien hampaiden määrästä ja sijainnista sekä budjetista.  

Hammassilta on yleensä hyvä vaihtoehto, mikäli viereiset hampaat ovat riittävän vahvoja tukemaan siltaa. Se on usein myös kustannustehokkaampi ja nopeampi ratkaisu kuin implantti.  

Hammasimplantti puolestaan tarjoaa ratkaisun, joka ei vaadi viereisten hampaiden hiontaa. Kuten aiemmassa artikkelissamme kirjoitetaan, hammasimplanttien laittoa kannattaa miettiä aina hampaan menetyksen jälkeen sekä silloin, jos irtoproteesit eivät pysy luonnollisesti suussa. Implantti jäljittelee luonnollisen hampaan juurta ja auttaa säilyttämään leukaluun terveyden.  

Mikäli pohdit valintaa näiden kahden välillä, on hyvä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin, joka voi auttaa sinua arvioimaan, kumpi vaihtoehto sopii tilanteeseesi parhaiten.  

hammassilta vai implantti?

Kuinka kauan hammassilta kestää?

Hammassillan käyttöikä, eli kesto riippuu useista tekijöistä, kuten sen valmistustavasta sekä henkilökohtaisesta suuhygieniasta.  

Yleensä hammassillan odotetaan kestävän noin 10-15 vuotta, mutta asianmukaisella suunhoidolla ja hammassillan huollolla se voi säilyä jopa pidempäänkin. 

Säännölliset hammastarkastukset, hyvä suuhygienia, eli hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus, sekä terveelliset elämäntavat, auttavat pidentämään hammassillan käyttöikää.  

Hammassilta-kokemuksia

Useimmat asiakkaamme ovat nostaneet hammassillan merkittävimmiksi eduiksi sen tuoman helpotuksen päivittäiseen elämäänsä. Hammassilta on auttanut monia ihmisiä palauttamaan niin hymyilyn ilon kuin purentakyvynkin. Sen lisäksi että hammassilta tuntuu luonnolliselta, se myös näyttää siltä.  

Merkittävimmät tekijät hammassilta-kokemukseen ja tyytyväisyyteen ovat hoidon turvallisuus sekä laatu, niin työn kuin käytettyjen materiaalienkin osalta. 

Me Hammassammolla olemme sitoutuneet tarjoamaan korkealaatuista ja yksilöllistä hoitoa jokaiselle asiakkaallemme, jotta hammassilta-kokemukset olisivat positiivisia myös jatkossakin! 

Lähteet

Healthline 

Cleveland Clinic 

Kiinteäprotetiikka 

Hammasimplantti 

Hammassampo